Kaart mexico

Archeologische vondsten wijzen erop dat de vroegste tekenen van het menselijk leven in Mexico dateren van meer dan 20.000 jaar, met bewijs van permanente nederzettingen langs de kustgebieden die dateren uit 1500 voor Christus.

Azteken

Azteken Lang voordat de Europeanen arriveerden, was Mexico de thuisbasis van veel inheemse volkeren, met de Olmec, Maya en krachtige Azteekse culturen het meest opvallend. Helaas waren de Azteken niet opgewassen tegen de militaire vaardigheden en wapens van Hernan Cortes en zijn Spaanse soldaten en werden ze verslagen in 1521, toen de kolonisatie van dit vruchtbare land begon.

De Spaanse conquistadores

De Spaanse conquistadores breidden hun zoektocht snel uit naar verborgen schatten; de inheemse volkeren werden tot slaaf gemaakt en gedwongen tot zware arbeid, en de daaropvolgende zware behandeling, ondervoeding en door Europa geĆÆntroduceerde ziekten hebben 90% van de inheemse bevolking gedecimeerd. De Spanjaarden vonden enorme zilverafzettingen in Mexico; mijnen werden gebouwd en de schat werd teruggestuurd naar Spanje. Nieuws over dit lucratieve nieuwe land verspreidde zich snel en op zoek naar persoonlijke rijkdommen arriveerden kolonisten met honderdduizenden.

kaart mexico

Kolonisten

Na verloop van tijd werden kolonisten gescheiden in twee sociale scheidslijnen; de Criollos (zuiver Spaans bloed) en de Mestiezen (Spaans en inheems bloed). De machtige landbezittende Criollos vocht tegen de Kroon over belastingen en andere impopulaire regels; hun decennialange rebellie was de katalysator voor onafhankelijkheid in 1821 en zij werden vervolgens de heersende klasse van Mexico. Kort daarna veroverde het Texas en verloor het toen in een oorlog met de VS, evenals met heel modern Arizona, Californiƫ, New Mexico, Nevada en Utah; havens werden geblokkeerd door de VS en het Frans; Mexico City werd veroverd door de Fransen; olie werd ontdekt; een revolutie over landhervorming kost 250.000 levens; talrijke opstanden en politieke onrust verwoesten het land; bevolking groeide dramatisch; internationale schulden toegenomen; de economie maakte een comeback en stortte vervolgens in; een aardbeving verwoestte Mexico-Stad; burgeropstanden braken uit in het zuiden; verdachte verkiezingsresultaten en politieke wrok waren en zijn nog steeds de norm - en toch overleeft het.

Mexico city

Modern Mexico is 's werelds meest bevolkte Spaans sprekende land, en de nationale identiteit wordt weerspiegeld (en gezegend) door de erfenis van de inheemse volkeren, en hun kleurrijke kunst, keukens, dansen, talen en religieuze festivals. Dit land van contrasten is een mekka voor toeristen met overblijfselen van de vele oude culturen verspreid over het land. Duizenden mijlen stranden en de badplaatssteden Acapulco, Cancun en Puerto Vallarta, evenals Cozumel en het schiereiland Baja, hebben van Mexico een van de populairste toeristenbestemmingen ter wereld gemaakt. De enorme metro van Mexico-Stad met zijn hordes mensen (meer dan 21 miljoen), lekker eten, aanstekelijke muziek en Spaanse geschiedenis, is misschien wel de meest fascinerende stad ter wereld.