Vakantie Mexico

Vakantie Mexico

vakantie mexico M exico biedt een paradijs voor elk deel van je persoonlijkheid, van relaxte stranden en Maya-wonderen tot het nachtleven en het opgewonden avontuur. Luister gewoon naar die innerlijke stem die fluistert: "Ga je gang, je bent op vakantie."

Aardrijkskunde

Mexico wordt begrensd door de Verenigde Staten in het noorden en Belize en Guatemala in het zuidoosten. Mexico is ongeveer een vijfde van de Verenigde Staten. Baja California in het westen is een 800-mijl (1287 km) schiereiland dat de Golf van Californië vormt. In het oosten liggen de Golf van Mexico en de baai van Campeche, die wordt gevormd door het andere schiereiland van Mexico, de Yucatán. Het centrum van Mexico is een grote, hoge hoogvlakte, open naar het noorden, met bergketens op de oost en west en met oceaan-front laaglanden daarbuiten.

Geschiedenis

Ten minste drie grote beschavingen - de Maya's, de Olmeken en de Tolteken - gingen vooraf aan het rijke Azteekse rijk, veroverd in 1519-1521 door de Spanjaarden onder Hernando Cortés. Spanje heeft Mexico de komende 300 jaar geregeerd als onderdeel van de onderkonijnlijkheid van Nieuw-Spanje tot 16 september 1810, toen de Mexicanen voor het eerst in opstand kwamen. Ze wonnen de onafhankelijkheid in 1821. Van 1821 tot 1877 waren er twee keizers, verschillende dictators en genoeg presidenten en voorlopige leiders om gemiddeld om de negen maanden een nieuwe regering te stichten. Mexico verloor Texas (1836), en na de nederlaag in de oorlog met de VS (1846-1848) verloor het het gebied dat nu Californië, Nevada en Utah is, het grootste deel van Arizona en New Mexico, en delen van Wyoming en Colorado onder het Verdrag van Guadalupe Hidalgo. In 1855 begon de Indiase patriot Benito Juárez met een reeks hervormingen, waaronder de ontbinding van de katholieke kerk, die grote eigendommen bezat. De daaropvolgende burgeroorlog werd onderbroken door de Franse invasie van Mexico (1861) en de kroning van Maximiliaan van Oostenrijk als keizer (1864). Hij werd omvergeworpen en geëxecuteerd door krachten onder Juárez, die opnieuw president werd in 1867.

Bloederige politieke ruzie en problemen met de VS

De jaren na de val van de dictator Porfirio Diaz (1877-1880 en 1884-1911) werden gekenmerkt door bloedige politiek-militaire conflicten en problemen met de VS, met als hoogtepunt de bestraffende Amerikaanse expeditie naar Noord-Mexico (1916-1917) in onsuccesvolle streven van de revolutionaire Pancho Villa. Sinds een korte burgeroorlog in 1920 heeft Mexico een periode van geleidelijke agrarische, politieke en sociale hervormingen doorgemaakt. De Partido Nacional Revolucionario (PNR, Nationale Revolutionaire Partij), gedomineerd door revolutionaire en reformistische politici uit Noord-Mexico, werd in 1929 opgericht; het bleef Mexico beheersen in de 20e eeuw en werd hernoemd tot de Partido Revolucionario Institucional (PRI; Institutional Revolutionary Party) in 1946. De relaties met de VS werden in 1938 verstoord toen alle buitenlandse oliebronnen werden onteigend, maar er werd een compensatieovereenkomst bereikt in 1941.

Terug naar boven